Cím: 1158 Budapest, Késmárk u. 14/B fszt. 77. | E mail: info@napelem.huTelefon: +36-1/417-3469 | Fax: +36-1-417-3449

H-Cs:7:30-16:00
P:7:30-15:00

ACCUSEALED KFT.

Információk a napelemes energiatermelésről

A napenergia-tárolás

A napelemek a napsugárzásban Földünkre érkező napenergiát alakítják át elektromos energiává. A napsugárzás fajlagos energiatartalma a légkörön kívül 1353 W/m2, a földfelszínre érkezve mintegy 1000 W/m2 érkezik. A különbséget a légköri veszteségek okozzák, amelyek a visszaverődésből, elnyelésből és a szóródásból származnak. A napelemek teljesítményét egységesen erre az 1000 W/m2 –re adják meg a gyártók.

A napelemek helyes tájolása

Az 1000 W/m2 értéket a napsugárzás merőleges vetülete adja, ezért fontos a napelemek megfelelő tájolása. A napelemek ideális beállítása a napszaktól és az évszaktól változik. Magyarországi szélességi kör magasságán a déli tájolás és a 34-35 fokos függőleges beállítás adja az éves maximális hozamot. A napelemes rendszer teljesítményét árnyalja Magyarország földrajzi elhelyezkedése (medence) és így telente létrejövő légtömegek tartós inverziós rétegződése (hidegpárna) az alacsonyabb területek fölött, amely kedvez a ködös párás időjárásnak. Ezért az alföldi területeken a napelemeket inkább a nyári energiatermelésre célszerű optimalizálni.

A napelemek hatásfoka 13-18%, vagyis a beeső energiából ennyit tudnak hasznosítani elektromos energia formájában.

A napelemes rendszerek fajtái

Mivel az energia a napsütéskor termelődik a napelemekben (időben nem egyenletesen jelentkezik, hanem a pillanatnyi napsugárzás erősségével arányos), a fogyasztás pedig nem feltétlenül esik ezzel egybe, szükséges a megtermelt energia tárolása. Ez történhet napelemes akkumulátorokban, vagy történhet az elektromos hálózatba betáplálás útján, ahol a napelemes energiatermelés nélkül egyébként szükséges egyéb energiatermelő berendezések, erőművek működését helyettesíti a betáplált energia.

Fontos megjegyezni, hogy a napelemek felhelyezéséhez nem szükséges építési engedélyt kérni.

Az általánosan elterjedt napelemes energiatermelő rendszereket két fő csoportra oszthatjuk:
a) Hálózatba visszatápláló napelemes rendszerek
b) Szigetüzemű napelemes rendszerek

a) Hálózatba visszatápláló napelemes rendszerek

Egyik csoportjuk a napelemes rendszereknek a hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek. Ezekben a rendszerekben a napelem által megtermelt energiát egy szinkron inverteren keresztül a közüzemi hálózatba betápláljuk.
A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek a következő fő egységekből épülnek föl:

-Napelem
-Inverter
-DC, AC túlfeszültség levezetők
-Kábelek, csatlakozók, kapcsolók, biztosítók
-Napelem tartó

A visszatápláló napelemes rendszerek 50 kW alatt háztartási kiserőműnek minősülnek. A napelemek által termelt és el nem használt energiát a szolgáltató átveszi. Az elszámolás alapja a fölszerelt ad-vesz mérőn keresztül regisztrált fogyasztás és termelés különbsége.

b) Szigetüzemű napelemes rendszerek

Másik csoportjuk a sziget üzemű napelemes rendszerek melyek a villamos hálózattól teljesen függetlenül üzemelnek. Ezen napelemes rendszerek fő problémája az energia tárolása, amelyet napelemes (ciklizálható) akkumulátorokkal lehet megvalósítani. A napelemek által szolgáltatott és eltárolt elektromos energiát közvetlenül kisfeszültségű (12 vagy 24 V-os) egyenáramú rendszerekben, vagy inverter közbeiktatásával váltóáramú 230/400 V-os fogyasztókat lehet ellátni.

Az akkumulátorban való energia tároláshoz a töltésvezérlő készülékek alakítják át a napelemekből jövő energiát A szigetüzemű napelemes rendszerek a következő fő szerkezeti egységekből épülnek föl:

-Napelem
-Töltésvezérlő
-Akkumulátor
-DC túlfeszültség levezetők
-Inverter
-Kábelek, csatlakozók, kapcsolók, biztosítók
-Napelem tartó

A rendszer gyengéje az energiatárolásban keresendő, mivel a napelemek téli energia termelése nem mindig tudja fedezni a fogyasztást. Ezért fontos, hogy a szigetüzemű napelemes rendszert nagyon körültekintően kell méretezni. Figyelembe kell venni e napelemes rendszerekkel az akkumulátorok véges élettartamát, valamint azt is, hogy az egyenáramú elektromos energiatovábbítás alacsony feszültségszinten veszteséges, ezért ahol hozzáférhető, inkább – ha lehetséges – a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer ajánlott.

Fontos szem előtt tartani, hogy a napelemes energiatermeléshez az autóakkumulátorok nem optimálisak, mivel ezek nem nagyon tűrik a gyakori kisütés-feltöltés ciklizálást. Ezért a napelemekhez speciális solar akkumulátorokat javasolt használni, amelyek bírják a ciklikus használatot.

A napelemek elhelyezése

A napelemek elhelyezésénél a fix elhelyezés a leggyakoribb. Lehet télre vagy nyárra optimalizálni a napelemek helyét és irányát, attól függően, mikor lesz szükségünk az áramtermelésre. Leginkább nyárra érdemes optimalizálni a napelemek elhelyezését, lévén nyáron nagyobb az energianyereség.

Lehetőség van a nap beesési szögét követő rendszer építésére is. A napkövető napelemes rendszerben a napelem rögzítése egy vízszintes és függőleges síkban is szervomotorok által mozgatható tartóra történik, melynek vezérlését mikroprocesszoros vezérlő végzi. Ezen napelemes rendszerek jobb hatásfokkal üzemelnek de a berendezés bekerülési ára és várható üzemeltetési költsége (a szerkezet bonyolultsága miatt) magasabb.

Egy-egy régió energiafüggetlenségének biztosítása nagyrészt megtörténhet a napenergia átalakításával: Magyarország éves energiafogyasztásának mintegy 400-szorosa érkezik napsugárzás formájában az ország területére. A napelemes rendszerekkel kiaknázhatjuk ezt az ingyen érkező energiát.

Feliratkozás a Hírlevél
AjánlatkérésNév (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

captcha